Als ouder wil je niets liever dan dat je kind zich goed in zijn vel voelt en goed ontwikkelt. Wanneer je een vermoeden hebt van autisme bij je kind, kunnen er veel vragen en zorgen ontstaan. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat er stappen zijn die je kunt nemen om je kind te ondersteunen. In dit artikel bespreken we wat autisme is, welke signalen kunnen wijzen op autisme bij je kind en welke stappen je het beste onderneemt als je een vermoeden hebt van autisme bij je kind.
Wat is autisme?
Autisme (ASS) is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop een persoon informatie verwerkt en met de wereld om hen heen omgaat. Het uit zich in verschillende symptomen en kan variëren in intensiteit. Autisme beïnvloedt de sociale interactie, communicatie, interesses en gedragspatronen van een individu.
Siganalen van autisme herkennen
Als ouder kan het zijn dat je niet gauw door hebt dat je kindje anders is, bijvoorbeeld wanneer het jouw eerste kind is en je nog niet echt kan vergelijken met andere kinderen. Sommige kinderen kunnen goed camoufleren, zeker andere omgevingen dan thuis. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je al snel een vermoeden krijgt dat er iets niet klopt.
Als ouder ben je vaak het beste in staat om subtiele veranderingen in het gedrag en de ontwikkeling van je kind op te merken. Er zijn alvast enkele signalen waar je als ouder op kan letten als je een vermoeden hebt van autisme bij je kind:
- Sociale interactie: Kinderen met autisme kunnen moeite hebben om oogcontact te maken, non-verbale signalen te begrijpen, vriendschappen aan te gaan of empathie te tonen.
- Communicatie: Vertraagde taalontwikkeling, herhalend taalgebruik, moeite met het begrijpen van figuurlijke taal of een obsessieve interesse in bepaalde onderwerpen kunnen wijzen op autisme.
- Gedragspatronen: Autistische kinderen vertonen vaak herhalend gedrag, hebben sterke behoefte aan routines, zijn gevoelig voor zintuiglijke prikkels zoals licht of geluid, en kunnen weerstand tonen tegen veranderingen.
Er zijn zeker nog andere signalen en elk kind is ook anders. Dat wil zeggen dat sommige kinderen geen last hebben van bepaalde eigenschappen en van andere dan weer heel veel. Er zijn trouwens ook heel wat misvattingen over autisme.

Stappenplan wanneer je een vermoeden hebt van autisme bij je kind
Heb je een vermoeden van autisme bij je kind? Dan kun je volgende stappen ondernemen. Heb je een vermoeden maar niet echt een behoefte om daarmee aan de slag te gaan? Een vroegdiagnose biedt wel zijn voordelen, maar enkel jij als ouder weet wat het beste is voor je kind. Volg dus gewoon je hart als je twijfelt.
- Bespreek je zorgen: Als je een vermoeden hebt van autisme bij je kind, is het belangrijk om je zorgen te delen met een professional. Je kunt contact opnemen met je huisarts, kinderarts of een ontwikkelingsdeskundige om je bezorgdheid te bespreken en een verwijzing te krijgen naar een specialist op het gebied van autisme.
- Diagnostisch onderzoek: Een formele diagnose kan alleen gesteld worden door een gekwalificeerde professional. Deze professional zal een uitgebreid diagnostisch onderzoek uitvoeren, waarbij observaties, gesprekken en gestandaardiseerde tests worden gebruikt om een definitieve diagnose te stellen.
- Zoek ondersteuning: Het ontvangen van een diagnose kan overweldigend zijn. Zoek naar ondersteuningsmogelijkheden, zoals lokale autisme-ondersteuningsgroepen, online fora en informatieve websites. Het delen van ervaringen en kennis met andere ouders kan waardevol zijn bij het navigeren door het proces en het vinden van passende ondersteuning voor je kind.
- Behandelingsmogelijkheden: Elke persoon met autisme is uniek, dus het behandelplan moet worden afgestemd op de individuele behoeften van je kind. Mogelijke behandelingsmogelijkheden zijn onder andere gedragstherapieën zoals toegepaste gedragsanalyse (ABA), logopedie, ergotherapie en sociale vaardigheidstrainingen. Het is belangrijk om samen te werken met professionals om het beste behandelplan voor je kind te bepalen.
- Educatieve ondersteuning: Praat met de leerkrachten en het schoolpersoneel van je kind om een plan op te stellen dat tegemoetkomt aan de behoeften van je kind in de schoolomgeving. Dit kan onder andere een individueel onderwijsplan (IEP) omvatten, waarin specifieke doelen en ondersteuningsmaatregelen worden vastgesteld.

Zoek de juiste ondersteuning
Wanneer je een vermoeden hebt van autisme bij je kind en je kind heeft hulp nodig, is het van belang om stappen te ondernemen en de juiste ondersteuning te zoeken. Het bespreken van je zorgen met professionals, het verkrijgen van een formele diagnose en het vinden van passende ondersteuning en behandeling zijn essentiële stappen in het ondersteunen van je kind. Onthoud dat je als ouder niet alleen bent en dat er veel bronnen van ondersteuning zijn, zowel lokaal als online. Door actie te ondernemen en je kind te voorzien van de juiste ondersteuning en begeleiding, kun je hen helpen om hun volledige potentieel te bereiken en een gelukkig en vervuld leven te leiden.