Mijn misvattingen over autisme, ik zou er een boek kunnen over schrijven. Ik wist er maar weinig van en wat ik dacht dat ik wist, was eigenlijk dan nog verkeerd. Autisme is heel breed en daardoor bestaat er eigenlijk niet iets als ‘de autist’.

Mijn beeld van autisme heb ik dus volledig moeten bijstellen.

De meeste mensen met autisme zijn niet als rainman, sociaal awkward en heel erg slim. Of geboeid door slechts één interesse. Maar dat beeld belicht eigenlijk maar een klein deel van de mensen met autisme. Mijn zoontje beantwoord totaal niet aan dit beeld en heel veel andere mensen ook niet. Deze misvatting zou je kunnen bestempelen als dé misvatting als het gaat over autisme, maar er zijn nog andere (die ik voor alle duidelijkheid dus zelf ook had).

Ik wist eigenlijk maar weinig

Ik had altijd de misvatting dat autisme een zeldzame aandoening was, maar toen ik mij inlas en ik veel persoonlijke ervaringen heb gehoord, ben ik tot het besef gekomen dat autisme veel vaker voorkomt dan ik aanvankelijk dacht.

Ik vind het belangrijk om het bewustzijn en begrip rond autisme te vergroten, zodat we mensen met autisme beter kunnen ondersteunen in onze samenleving. Al we beseffen dat geen enkele persoon met autisme dezelfde kenmerken heeft, kunnen we veel beter inspelen op de unieke behoeften van elk individu.

mijn misvattingen over autisme

Mijn misvattingen over autisme die ik had

Ze zijn asociaal

Natuurlijk zijn sommige mensen met autisme niet echt sociaal, maar anderen zijn net het tegenovergestelde en dus heel sociaal. Je hoeft trouwens geen autisme te hebben om als asociaal bestempeld te worden, ikzelf ben bijvoorbeeld ook niet de meest sociale persoon.

Ze zijn eenkennig

Onze zoon is dat in elk geval niet, hij zou met iedereen meegaan. Hij gaat heel gemakkelijk hulp vragen aan mensen die hij niet kent, maar wel op z’n eigen manier: door je hand te pakken en je mee te trekken naar waar hij wil. Onlangs gingen we met hem zwemmen en Remus wou graag op de glijbaan. Hij nam een willekeurig 14-jarige bij de hand en die jongere ging dan effectief met Remus mee van de glijbaan. Gelukkig vinden de meeste mensen dat niet erg en doordat hij zo klein is, wordt het vaak wel als schattig gezien. Remus is trouwens vooral aangetrokken tot mannen, hij gaat veel sneller hulp vragen bij mannen.

Ze zijn superslim

Ook dit klopt niet. Sommige zijn inderdaad heel intelligent, maar toch is ongeveer de helft (ongeveer 45-55%) zwakbegaafd. Toch vraag ik me af of die aantallen kloppen. Wanneer je belemmerd wordt door autisme kom je niet gemakkelijk tot leren. Als dat niet gericht gestimuleerd wordt, blijf je natuurlijk weinig leren waardoor je dan inderdaad aanzien wordt als zwakbegaafd. In elk geval zijn de hoogbegaafde autisten wel degelijk in de minderheid.

Ze slapen slecht

Door (constante) overprikkeling en maskeren zullen er zeker mensen met autisme hebben die niet goed slapen. Toch is dit niet de algemene regel. Remus slaapt altijd als een baksteen, al sinds hij een baby was. De omschakeling naar een groter bedje is wel even spannend geweest, maar ook dat ging relatief vlot.

Ze zijn overgevoelig

Het klopt dat veel mensen met autisme eerder gevoelig zijn aan prikkels. Een minderheid zoekt de prikkels net op en heeft ze nodig. Dat varieert trouwens van gebied tot gebied. Remus zoekt geluidsprikkels op, maar is dan wel weer gevoelig voor bepaalde structuren als hij eet. Maar Remus is over het algemeen echt een prikkelzoeker, vooral dat sensorische boeit hem. Lawaai in combinatie met drukte vindt hij dan weer heel moeilijk. Dus Remus is in feite niet overgevoelig, maar ondergevoelig.

Ze hebben woede-uitbarstingen

Ook dit is een grote misvatting. Het is wel zo dat hun emmer sneller vol loopt dan een persoon die geen autisme heeft, maar dan nog gaat dat niet standaard gepaard met woede-uitbarstingen. Remus heeft nog geen enkele keer een uitbarsting gehad. Is hij dan nooit overprikkeld of overstuur? Natuurlijk wel, maar hij is dan eerder teruggetrokken en op zichzelf. Dan moet ik hem gewoon even gerust laten. Maar een woede-uitbarsting heeft hij niet.

Autisme is iets dat alleen mannen hebben

Wetenschappers zeggen dat autisme bij mannen vier keer meer voorkomen als bij vrouwen. Ikzelf stel me daar vragen bij, want ik denk persoonlijk dat autisme bij vrouwen anders tot uiting komt, waardoor er vaak geen of een foute diagnose gesteld wordt. Dit is echter mijn persoonlijke visie en niet wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn intussen een aantal boeken over autisme van vrouwelijke auteurs en die boeken zijn heel interessant om hun kijk te zien op hun autisme.

Misvattingen aanpakken

Daarom is het ook belangrijk om misvattingen over autisme en vooroordelen rondom autisme aan te pakken. Misvattingen die ik zelf ook had. Door het vergroten van kennis en het delen van positieve verhalen en ervaringen, kunnen we bijdragen aan een meer inclusieve samenleving waarin mensen met autisme volledig worden geaccepteerd en gewaardeerd.


Ken jij nog bepaalde misvattingen bij mensen met autisme?