Slaapproblemen zijn veelvoorkomend bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Tot wel 80% van deze kinderen kampt met moeilijkheden zoals moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden tijdens de nacht, en een gebrek aan diepe, herstellende slaap. Melatonine, een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en de slaap-waakcyclus reguleert, wordt steeds vaker ingezet als oplossing voor deze slaapproblemen. Lees hier de werking van melatonine bij kinderen met autisme.

Disclaimer: We zijn geen dokter. Informeer je goed vooraleer je begint aan melatonine.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat voornamelijk in de pijnappelklier van de hersenen wordt geproduceerd. Het wordt beïnvloed door licht en speelt een cruciale rol in de regulatie van het slaap-waakritme. Bij kinderen met autisme blijkt de productie van melatonine vaak verminderd te zijn. Met andere woorden: ze maken er van nature niet voldoende aan om te voelen dat ze moe zijn en beter zouden gaan slapen.

Voordelen van melatonine bij kinderen met autisme

Wanneer je geen signaal krijgt dat je moe bent, is het logisch dat je geen zin hebt om te slapen. Inslapen kan dan een echte ramp zijn. Melatonine bijgeven, kan het inslapen bevorderen. Het helpt kinderen sneller in slaap te vallen en vermindert het aantal nachtelijke ontwakingen. Dit heeft niet alleen een positief effect op het kind, maar ook op het hele gezin, doordat betere slaap leidt tot minder stress en meer rust voor alle gezinsleden​.

Het kind zal misschien ook meer kunnen leren, omdat hij niet vermoeid is en dus meer aankan.

Melatonine bij kinderen met autisme

Hoe begin je aan melatonine bij kinderen met autisme

Melatonine is vrij te verkrijgen bij de apotheek, dus je hebt eigenlijk geen voorschrift nodig. Toch is het aan te raden om eens langs te gaan bij een specialist zoals een kinderpsycholoog of een kinderarts die kennis heeft van neurodiverte kinderen.

De hormoon geef je het beste 30 tot 45 minuten voor bedtijd. Je zal merken dat je kind opeens moe zal worden, dat is dankzij de melatonine. Het aantal druppels dat je kind nodig heeft, vraag je het beste bij je apotheek. Je kan starten met 1 druppel en zien wat het geeft.

Probeer dit zeker twee weken te doen op vaste tijdstippen. Pas na twee weken kun je besluiten of het werkt of niet. Soms heeft het zijn tijd nodig om te wennen.

Onze ervaring met melatonine

Waarom melatonine

Ons zoontje was bijna 5 jaar toen we beseften dat hij eigenlijk niet zo goed insliep. Hij was niet lastig of zo, hij speelde vooral in zijn bedje. Maar de laatste tijd speelde hij niet meer zo flink in zijn kamer en maakte hij veel lawaai. Toen hebben we besloten om melatonine te proberen.

Ik belde daarvoor naar de huisarts en die gaf eerlijk toe dat hij er niks van kent. Hij raadde me aan naar een expert te gaan die er kennis van heeft. Ik had eigenlijk niet zoveel zin om mijn verhaal te doen aan iemand die ik niet ken (en eigenlijk ook niet in wachten), dus na wat informeren bij andere ouders waarvan ik wist dat ze melatonine gaven, ben ik gewoon naar de apotheker geweest, gezien het toch vrij te verkrijgen is.

De eerste apotheker schrok hard en wou het ook niet echt meegeven, hij had het ook niet standaard liggen. Ik was snel weer weg en verzamelde al mijn moed om nog naar een andere apotheek te gaan. Daar werd ik positief onthaald en de apotheker vertelde dat ze melatonine vaak verkocht aan ouders van kinderen met ADHD of autisme. Ze gaf me ook advies rond het aantal druppels.

Gesterkt in mijn keuze gaf ik die avond twee druppels.

melatonine bij kinderen met autisme

De eerste nachten

De eerste twee nachten verliepen raar. Ons zoontje viel inderdaad veel sneller in slaap, maar werd dan wakker rond 4 uur. Maar de andere nachten verliepen eigenlijk goed. Hij werd wel vroeger wakker dan we gewoon zijn, maar dat is eigenlijk logisch. Als je bedenkt dat hij anders pas rond 22 uur in slaap valt en wakker werd om 8 uur, slaapt hij nu van 20 uur tot ongeveer 7 uur.

Het resultaat

Hij is veel meer uitgeslapen en minder vermoeid. Hij heeft ook interesse in veel meer. Wij merken een positieve vooruitgang sinds het gebruik van melatonine. Het gebeurt nu weleens dat hij soms nog om 4 uur wakker is, maar met hem terug in zijn bedje te stoppen, slaapt hij tot nu toe altijd verder. Ik weet niet of dit te koppelen is aan de melatonine of gewoon toevallig is.

Wij merken alvast een positieve verandering en zijn blij dat we deze stap genomen hebben. Onze avonden hebben we terug en we merken ook een uitgeruster kind.

Deze blogpost biedt een algemeen overzicht en benadrukt het belang van een professionele begeleiding bij het gebruik van melatonine.

Bronnen en extra informatie: https://melatonine.nu/ en GGZ nieuws